Monday, June 11, 2007

Udang Masak Lemak




Bahan-bahan
1. Udang - 1 kg - bersihkan tanpa buang kulit.
2. Bawang putih - 5 ulas - A
3. Bawang merah - 5 ulas - A
4. Kunyit hidup - 1-1.5 cm - A
5. Cili - Secukup rasa - A
6. Serai - 2 batang - titik
7. Asam - 1 keping
8. Santan - 2-4 cawan dari sebiji kelapa
9. Sedikit air
10. Gula & Garam


Cara-cara
- Kisar bahan A bersama-sama.
- Masukkan bahan A dalam periuk dan renehkan sebentar kira-kira 10 minit di atas api kecil.
- Masukkan santan dan biar mendidih. Kacau sekali-sekala bagi mengelakkan bergentel.
- Masukkan udang.
- Masukkan gula dan garam.
- Biarkan mendidih 5-10 minit. Kacau sekali-sekala dan masukkan asam keping.
- Sedia dihidang.

TIPS: -
Biasanya saya beli santan yang siap diperah di pasar-pasar. Semalam bapak saya beli kelapa parut. Min-Alif-Lam-Sin punya pasal, saya masukkan dalam blender dan tambah air. Blendkan sekejap, pastu tapis untuk santannya. Senang kan.