HUTANG RESEPI CHILI CON CARNE
HUTANG RESEPI BLACKPEPPER STEAK
HUTANG GAMBAR DAPUR DENGAN mama-afif
Alhamdulillah.
Selamat memasak ikan malam semalam. Ikan yang ditinggalkan (TERtinggal sebenarnya) atas sinki masih ada hawa-hawa sejuk masa kami balik. Kasi rendam dalam air campuran limau nipis sikit, buang hanyir.
Memula ummi nak memasak. Tapi washing-machine dah siap berputar masa sampai rumah. Nak kena sidai pulak. Last-last mdh yang masak. Ummi sidai kain. Dan basuh pinggan. Dan makan.
Resepinya?
Senang aje.
Eh, apa nama hidangannya?
PAN FRIED FISH FILLET with LEMON SAUCE.
Here goes….
Untuk IKAN
- Fish fillet. Kat supermarket ada jual fillet dory but semalam kami try ikan siakap. Kasi buang tulang kat tetengah tu dan cabut tulang kat bahagian perut.
- Garam
+ Keringkan fish fillet.
+ Tabur garam.
+ Letak minyak sikit atas pan supaya tak melekat, then pan-grill kejap. Api sederhana. One side 6 minutes. Do not attempt to balikkan sebelum bahagian tu masak. If not nanti abis berderai sbb masih melekat kat pan.
Untuk LEMON SAUCE
- Butter
- Lemon juice
- Chicken cube/stock
- Tepung jagung
- Daun sup – hiris halus
- Rosemary
- Oregano
+ Heat butter in a small pan.
+ Add water. Bring to a boil. Preferably guna chicken stock.
+ Add a bit of chicken cube (kalau guna air – kalau chicken stock tak yah bubuh dah)
+ Add tepung jagung (bancuh dulu dengan air yek)
+ Add a bit of sugar
+ Simmer for 1 or 2 minutes.
+ Tutup api.
+ Masukkan daun sup, rosemary dan oregano. Mix well.
Untuk ACCOMPANIMENT
- Boleh guna apa-apa vege yang sesuai.
- Last night was french bean (kacang buncis) and carrot.
- Celur dalam air menggelegak yang dicampur sedikit minyak dan garam. Bila masak, tapiskan. Barulah sayur nampak ‘seksi’ (sbb ada kilat2 minyak tu)
- Celur dalam 3-4 minit saja. Kalau tak abis lembik nanti.
Caution – agak tak berapa mengenyangkan sbb tak ada karbo....
close-up ikan
1 comment:
bila masuk lemon juice?
Post a Comment