it's been so long since i last update here, huh!
anyway.
ada sesapa suka makan roti bakar disapu dengan garlic-butter? i do! makan tengah panas-panas, best! alkisahnya selalunya saya tak buat sendiri garlic-butter, sekadar beli yang ready-made. dan selalunya mesti dalam kotak square kecik. agak mahal to me. saiznya kecik aje, harganya no less than R5.00 except those yang dah dekat expiry date. last time i was looking for garlic-butter, jumpa malaysian made at much lower price. apalagi, belilah kan. the result was not satisfactorily. agak hambar. sangat tak berlemak. dah beli takkan nak buang kan. makanya duduklah garlic-butter dalam peti sejuk sementara menunggu expiry date. bila dah expired nanti taklah rasa guilty sangat membuang kan. malam semalam tengah dok fikir-fikir nak masak apa, teringat pulak garlic-butter prawn. apalagi, saya gunakan saya garlic-butter tu. that saves me a lot of effort and money. walaupun resepinya ala sempoi yang amat, saya kongsikan juga di sini..
Ingredients
1. udang sederhana besar (saya guna yang kecik aje)
2. garlic-butter
3. garam
Step-By-Step
- bersihkan udang. buang kulit, tinggalkan bahagian ekor sahaja. belah dua 3/4 badan. ekor biarkan intact.
- basuh dan keringkan udang (i rolled them up in kitchen towel)
- gaul dengan sedikit garam.
- panaskan non-stick pan.
- masukkan udang dan garlic butter.
- goreng atas api kuat sehingga udang masak
- hidangkan panas-panas
rasanya ala-ala buttered-lobster yang makan kat kedai tu. kakak specifically told me to do it again today so karang Tebby kena pegi beli udang. malam semalam pun budak-budak gonek tu dok meratah sampaikan tinggal berapa ketul aje untuk abahnya. err... ummi pun meratah jugak sebenarnya....
anyway.
ada sesapa suka makan roti bakar disapu dengan garlic-butter? i do! makan tengah panas-panas, best! alkisahnya selalunya saya tak buat sendiri garlic-butter, sekadar beli yang ready-made. dan selalunya mesti dalam kotak square kecik. agak mahal to me. saiznya kecik aje, harganya no less than R5.00 except those yang dah dekat expiry date. last time i was looking for garlic-butter, jumpa malaysian made at much lower price. apalagi, belilah kan. the result was not satisfactorily. agak hambar. sangat tak berlemak. dah beli takkan nak buang kan. makanya duduklah garlic-butter dalam peti sejuk sementara menunggu expiry date. bila dah expired nanti taklah rasa guilty sangat membuang kan. malam semalam tengah dok fikir-fikir nak masak apa, teringat pulak garlic-butter prawn. apalagi, saya gunakan saya garlic-butter tu. that saves me a lot of effort and money. walaupun resepinya ala sempoi yang amat, saya kongsikan juga di sini..
Ingredients
1. udang sederhana besar (saya guna yang kecik aje)
2. garlic-butter
3. garam
Step-By-Step
- bersihkan udang. buang kulit, tinggalkan bahagian ekor sahaja. belah dua 3/4 badan. ekor biarkan intact.
- basuh dan keringkan udang (i rolled them up in kitchen towel)
- gaul dengan sedikit garam.
- panaskan non-stick pan.
- masukkan udang dan garlic butter.
- goreng atas api kuat sehingga udang masak
- hidangkan panas-panas
rasanya ala-ala buttered-lobster yang makan kat kedai tu. kakak specifically told me to do it again today so karang Tebby kena pegi beli udang. malam semalam pun budak-budak gonek tu dok meratah sampaikan tinggal berapa ketul aje untuk abahnya. err... ummi pun meratah jugak sebenarnya....
btw - here's an easy way to garlic-butter. butter + minced garlic + chives + salt + pepper -> blend.
3 comments:
akak,
try masukkan quacker oat sikit dalam gorengan udang tu (bancuh dgn telur). & tak lupa gula...
I've tried dah kat rumah.
Mula2 makan kat Singgah Selalu @JB. Sedap! Ragup! Lepas tu, bila nak masak udang, mesti ingat quacker oat. Dolu2 suka sambal...tapi skrg hati dah berbelah bagi.
;)
hany ~ oh ya? nanti akak cuba. thanks for sharing.:)
Post a Comment