This one was for breakfast. We had some slices of breads at the verge of expiry. So, not to waste anything, I did this. They may look like 'roti telur' but I added prawns for flavour. Kakak loves this one very much.
Bahan-bahan
1. Roti - 6 keping
2. Telur - 2 biji
3. Udang - 10-12 ekor (saiz sedang), buang kulit, basuh dan toskan
4. Garam - secukup rasa
5. Lada sulah - secukup rasa
Cara-cara
- Masukkan semua bahan kecuali roti ke dalam blender dan blend sehingga konsistensinya menjadi seperti 'kaya'. Ia akan lebih mudah disapu pada roti.
- Panaskan skillet dan lenserkan sedikit minyak masak.
- Sapukan pada roti, on one side. Letakkan di atas skillet panas, bahagian bersapu ke bawah.
- Sementara bahagian bawahnya masak, sapukan pula bahagian atas.
- Setelah bahagian bawah masak, pusingkan roti untuk memasak satu bahagian lagi.
- Hidangkan panas-panas.
2 comments:
salam,
wah ummi, menarik resepi2nya, simple gitu.kreatif la.nak cuba insyaAllah.
ummi jgn marah ya, saya rasa kaler merah utk resepi tu striking sangat pada maata sayalah
kaklong ~ saya ni, benda complicated mmg tak berapa lulus lagi nak masak. tgh belajar2 lagi.
saya pun tak kenan dengan merah tu tapi takde masa nak mekap2 lagi. nanti saya cari yang tone-down sikit.
Post a Comment