Semalam buat Nasi Lemak for lunch. To accompany the rice, saya buat Sambal Ikan Bilis. Kalau balik Losong (satu kawasan di Kuala Terengganu yang famous dengan keropok), mak mertua saya akan buat sambal yang agak berkuah, siap dengan telur rebus keras, ikan bilis dan juga ikan aye (tongkol) singgang. Boleh berulang-ulang makan. Memang sedap. Di KL susah nak cari ikan tongkol hitam (which my MIL uses). Yang ada pun ikan tongkol 'kurik'.
Bahan-bahan
1. Bawang kisar (bawang merah, bawang putih + bawang besar -> I always keep a tub in my fridge)
2. Halia - hiris
3. Bawang besar - hiris melintang
4. Cili boh
5. Asam keping
6. Gula
7. Garam - Saya suka guna garam kasar. Rasa masakan lagi umphh.
8. Telur rebus keras - buang kulit
9. Ikan bilis - basuh dan toskan
10. Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak.
- Tumis bawang kisar dan halia hingga naik bau.
- Masukkan cili boh dan tumis lagi.
- Masukkan gula dan garam kasar, tumis lagi hingga agak garing
- Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih sekejap.
- Masukkan bawang besar, didihkan sehingga agak layu.
- Masukkan ikan bilis dan telur rebus. Didihkan sekejap.
- Masukkan asam keping.
- Masak sehingga agak kering.
No comments:
Post a Comment