Tebby went to Sabah and came back with 3 ekor ikan terubuk masin. Kalau ikut kebiasaan previous trips ke Sabah, dia akan beli fresh prawns tapi kali ni hak kering-kering aje dia beli. Ikan terubuk masin, udang kering sama ikan bilis. Ikan bilis tu saya specifically pesan sebab nak buat sambal untuk nasi lemak. Ikan bilis kat KL jarang-jarang puaskan hati saya (eksyen!). It's always from Sabah atau Langkawi (eksyen!!). Kalau sekali beli, memang minimum 1kg lah.
So hari ni sekor ikan masin dah terkorban, buat masak lemak. Bahan-bahan sama je dengan Ikan Merah Masak Lemak (baca di sini) tapi saya tambah gula sikit to kill off kemasinan ikan masin tu. Sebelum tu dah rendam for about 2 jam. I wish boleh buat a bit more pedas tapi mengenangkan anak-anak nak makan sama, letak sikit ajelah cili tu..
No comments:
Post a Comment