Thursday, August 13, 2009

Ikan Merah Masak Lemak Pedas-Pedas Manja

Pagi semalam tak sempat masak. Terbangun lewat. Pesan sama Bibik Ros tolong buatkan sup tauhu jepun. Campurkan kentang 4 biji. Adam suka makan nasi dengan kentang. Kakak pun sama. Si Kakak, makin menembun, makan pulak karbo banyak. Dulu hobinya makan telur. Telur pagi, telur siang, telur malam... telurrrrrr ajelah. Tak mainlah beli pack kecik-kecik tu.. beli satu tepek yang 30 biji terus. Tu pun saya sorokkan sikit kat dalam stor.

Pagi tadi pun bangun agak lewat. Kes tukar henfon, salah setkan jam. Rupanya terlewat 10 minit dari waktu sebenar! Itu alasan saja sebenarnya. Saya dah terjaga jam 5.00 pagi tapi lelap semula. Tapi sempat jugaklah masak Ikan Merah Masak Lemak. Ni untuk Adam. Kakak lagi suka ikan goreng daripada ikan yang digulai-gulaikan. Iman suka telur goreng, still. Bibik Ros saya tu tak makan ikan taw. Ikan laut lah. Nasi pulak ada lebihan malam semalam, panaskan aje.

Nama resepi ni saya letakkan Pedas-Pedas Manja kat belakangnya sebab kuantiti cilinya amat minima. Adam suka makan nasi berkuah. This is is done with him in mind. Kalo letak cilinya ikut tekak orang dewasa, haruslah Adam cirit barang sehari dua nanti.

Here goes another resepi sempoi..

Bahan-bahan
1. Ikan merah - 2 keping saiz sederhana
2. Bawang putih - 3 biji *
3. Bawang merah - 2 biji *
4. Cili - 1 biji * (very mild... so Adam buleh makan jugak nanti)
5. Kunyit hidup *
6. Santan
7. Asam keping
8. Garam
9. Serai - titik

Cara-cara
- Kisar bahan bertanda * bersama sedikit air
- Masukkan bahan kisar dalam periuk, tambah serai dan didihkan
- Masukkan ikan merah dan biarkan sebentar
- Masukkan santan dan didihkan di atas api sederhana. Sentiasa kacau-kacau kan supaya tidak bergentel. Masukkan asam keping.
- Masukkan garam. Saya prefer garam kasar.
- Didihkan sehingga santan dan ikan cukup masak.
- Ready to serve


Nota :-
Jika suka, boleh tambahkan tomato segar sebagai pengganti asam keping.
Garam kasar, saya blendkan bersekali bahan bertanda *


Nota tambahan :-
Gambarnya comot bukan main. Main snap hak dalam periuk je u olsss... takde masa nak berhias dalam mangkuk bagai he he





Yang ni pulak.. promosi tak berbayar. Jagalah kesihatan dan diri anda. Sebiji fragrant pear yang manis dan harum. Sebekas besar jus pegaga+carrot. Kalau balik awal hari ni, makcik nak melulur badan. Hampas pegaga dan simpan elok-elok dalam fridge.

No comments: