Wednesday, August 23, 2006

ikan cencaru goreng belah belakang

Ikan goreng memang favorite suami ummi. Gaul dengan garam+kunyit atau ditambah lagi dengan bawang putih+halia yang ditumbuk halus atau dilumur garam dan dibakar – semuanya dia suka.

Baru-baru ni kami mencuba resepi baru. Mudah dan ringkas.



IKAN CENCARU GORENG BELAH BELAKANG
Bahan-bahan:-
Ikan cencaru -> potong belakang ikan dan bersihkan.

Bahan A:
Bawang merah + bawang putih + bawang besar ->kisar atau tumbuk halus
Cili merah -> kisar atau tumbuk halus (ummi cuma gunakan cili boh saja .. senang)
Sedikit belacan
Garam -> secukup rasa
Gula -> secukup rasa

Bahan B:
Air asam jawa -> buat pekat-pekat
Garam -> secukup rasa

Cara:-
Bahan A digaul rata dan disumbat di bahagian dalam ikan.
Bahan B digaul rata dan disapu di bagaian luar ikan.
Perapkan sebentar.
Goreng terendam hingga masak.
Hidangkan panas-panas.

Suami ummi ni hardcore orang pantai timur jadi buat penambah selera kami sediakan budu untuk cicah-cicah. Hasilnya -> nasi yang dibudget untuk buat nasi goreng sebagai hidangan malam, semuanya langsai time lunch!