Sunday, May 13, 2007

Nasi Rempah Ber-Ayam



Hari ni Tebby sakit perut! Dek sebab itu, maka kami makan lunch a bit late than usual. Kena tunggu sakit dia reda sikit then only he could pegi beli barang-barang dapur untuk masak. Mula-mula ingatkan nak buat tomyam (which he does all the time, saya tak pernah buat tomyam seumur hidup!). Lepas tu kami ubah plan, buat anything 'nasi'. Nak buat Nasi Daging dah lewat sebab nak kena rebus daging untuk dapatkan beef-stock. Lama pulak nak tunggu daging empuk. Last-last Nasi Daging jugak tapi guna ayam and I changed a bit bahan-bahannya. Ayam pun cepat sikit nak masak. Tebby makan bertambah lunch tadi. Dia kata sedap. *saya kembang*


Bahan-Bahan
1. Ayam - seekor saiz sedang - cut into big chunks or quarter depending on the pot you have. rebus dengan halia+garam kasar hingga 1/2 masak. asingkan 1/2 untuk ditanak dengan nasi dan 1/2 lagi untuk digoreng.
2. Beras Basmathi - 1 kg - basuh dan toskan.
3. Minyak Sapi - 1 sudu besar
4. Marjerin - 2 sudu besar
5. Serbuk Rempah Kurma (3 sudu besar) + Serbuk Ketumbar (1 sudu besar) - campurkan dengan air dan jadikan pes
6. Bahan Tumis A (Kulit Kayu Manis, Buah Pelaga, Bunga Lawang, Bunga Cengkih)
7. Bahan Tumis B (Bawang Putih, Bawang Merah, Bawang Besar & Halia)
8. Cili Boh - 1 sudu besar
9. Tomato - 3 atau 4 biji - dipotong dadu
10. Daun pandan - 2 atau 3 helai - simpulkan
11. Susu cair - 1 gelas.
12. Garam dan Gula.
13 Bawang goreng dan kismis sebagai hiasan.


Cara-Cara
- Panaskan minyak sapi dan marjerin hingga cair.
- Masukkan bahan tumis A. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan bahan tumis B. Tumis hingga agak garing.
- Masukkan cili boh dan sedikit gula. Teruskan menumis hingga pecah minyak.
- Masukkan pes rempah kurma + serbuk ketumar. Tumis hingga garing.
- Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
- Masukkan air rebusan ayam, susu cair, daun pandan dan garam. Sesuaikan rasanya. Biar mendidih sedikit.
- Masukkan beras dan ketulan ayam.
- Tanak hingga masak.
- Hidangkan dengan kismis dan bawang goreng.


AYAM GORENG
Gaulkan ayam yang telah direbus dengan garam, kunyit, serbuk paprika dan yoghurt. Perapkan 10-15 minit dan gorengkan.


Hidangkan panas-panas dengan air rebusan ayam yang dihias dengan sedikit potongan daun bawang.


Sebenarnya saya tak tau nak letak nama resepi. Kalau ikut adik-beradiknya Nasi Daging, yang ini patutnya Nasi Ayam, kan. Tapi Nasi Ayam ni dah lain pulak. Masa Tebby dok gaul-gaulkan nasi tadi, senduk patah! Saya kata kita letakkan namanya Nasi Ayam Senduk Patah! Tapi macam tak kena pulak. So, Nasi Rempah Ayam bolehlah kot?



No comments: