Thursday, September 20, 2007

Udang Telur Masin



First time saya jumpa masakan ni semasa di Manila, April 2007. Rata-ratanya masyarakat sekitar Metro Manila (where Tebby and I was staying for 6 days) memang suka makan 'ba alif ba ya'. Walaupun kami diberitahu KFCnya halal, dek sebab ragu-ragu maka kami tak sentuh ayam or daging sepanjang di sana. Seafood.. YES!! Sehari dua okaylah. Masuk 4-5 hari, naik jelak jugek! Dalam puluh-puluh kedai makan tu ada jugaklah satu dua yang halal dan diusahakan oleh muslim. Kebanyakannya macam lauk-pauk kita juga - ikan goreng, gulai (gulai nangka pun ada!), telur dadar etc.

Saya makan 'Prawn with Salted Egg' di area Greenhills, tempat menjual mutiara berkualiti (saya pun tak tau bab-bab mutiara ni but kawan-kawan yang saya berikan pearls as souvenirs said so) murah-murah. Di samping itu juga ada banyak fake designers handbags (which I did not buy any selepas memborong di Seoul tahun sebelumnya) dan baju-baju branded yang murah-murahan. Kalau tak mengenangkan imigresennya yang muka masam dan garang sesangat tu, harus saya borong sampai sendat-sendat bag.

Ok, back to the recipe.

Bahan-bahan
Udang - 500gm
Telur Masin - 1 biji
Bawang Putih - 2-3 ulas, hiris
Halia - hiris
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Daun Ketumbar - secukup rasa (boleh tukar dengan daun bawang if you don't like coriander leaves)

Cara-cara
- Gaul udang dengan sedikit garam dan perapkan seketika
- Panaskan sedikit minyak dan goreng udang seketika
- Angkat dan toskan udang
- Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau
- Masukkan udang dan goreng lagi
- Pecahkan telur masin dan kacau hingga telur masak dan sebati
- Masukkan separuh dari daun ketumbar
- Perasakan dengan garam dan gula
- Hiaskan dengan baki daun ketumbar
- Hidangkan panas-panas

ps - kalau ada rezeki saya ke Manila lagi, harus saya membeli-belah dengan gamak di Greenhills tu... qada balik...

3 comments:

tikus munduk said...

harus ku cuba nih..

p/s kalau lau gi sana..ingat-ingat lah kat aku...hehehhehe

Starla said...

oh I just must link this page to mine...can I?

ummi said...

tikusmunduk ~ mu dah tra dok gi?

starla ~ silakan. but pse be forewarned of upadates yang sangat2 jarang sekali!