Friday, July 02, 2010

Homemade Cili Boh


I normally get my cili kisar or better known as cili boh/chilli paste from Tebby's hometown, Kuala Terengganu. The taste is just nice and susah nak dapat kat KL yang ready made rasa camtu. This morning I just realised my ration dah habis and I had no spare of it. The night before memang dok browse resepi cili boh and it came handy in not time at all heh heh.

Bahan-bahan
1. Cili kering - satu peket plastik saiz A4. Sorry takde alat nak timbang. This how I can describe it best heh heh. Potong serong supaya senang nak buang biji. Kalau tak buang langsung, alamatnya tebal bibir makan sambal nanti! Basuh bersih.
2. Bawang merah - 1 biji
3. Bawang putih - 2 ulas


Cara-cara
- Rebus cili hingga mendidih. Biarkan kira-kira 5 minit atau sampai cili lembut.
- Then, let it cool down a bit, toskan dan masuk cili dalam blender.
- Blend dengan bawang merah dan bawang putih. Gunakan kira-kira secawan air rebusan untuk tujuan mengisar.
- Kisar halus.

I got 2 small tubs. Satu masuk freezer, another one just refrigerate. I did my sambal Nasi Lemak using this version and sangat berpuas hati dengan hasilnya. Kaler pon cantik merah.




1 comment:

Farra said...

saya mmg tak beli cili boh..mmg inilah resipinya yg saya guna selama ini...yg beza amount bawang tu..owh baru ku tahu =)