Thursday, February 16, 2006

chicken stock & yummy cous-cous

category: babyfood

suamiku lambat lagi. to kill time, bolehlah share another recipe - chicken stock. the beauty of this is that you can cook many thing at a time. here goes....

Ingredients: -
- 1/2 chicken - besar munya - cut into 2
- 2-3 carrots - potong besar2
- 1-2 sticks of celery - potong besar2
- ginger - chopped
- garlic - chopped

Step-by-step
- sweat ginger and garlic. maknanya, tumis tapi jgn sampai kuar kaler kecoklatan
- put in chicken. biarkan for abt 5 minutes
- masukkan air. quantity depending on how much stock you want to make
- bring to a boil over high heat. biarkan for abt 15-20 minutes
- bring down the heat and let it simmer for 1-1.5 hrs
- bila dah sejuk, fish out as follows:
- chicken and celery. debone chicken - blend with celery, freeze
- carrot - blend, freeze
- divide stock into small portions.
Note: the cubes can then be mixed with other ingredients.

Using the above, I made Iman a yummy chicken&carrot cous-cous
(maaf, ada bunyi2 perasan disitu)
yummy cous-cous in the making (gambo di bawah)


oh,.. masih ada masa. suamiku tak abess meeting lagi. boleh bagi resepi cous-cous pulak

Ingredients:
- 1 cup cous-cous (this much boleh buat 2 portion)
- 4 chicken cubes
- 4 carrot cubes
- chicken stock

Step-by-step
- soak cous-cous in steaming-boiled water for abt 20 minutes.
- rinse. put aside.
- in the meantime, cairkan chicken stock, chicken cubes and carrot cubes in a pan.
- after 100% cair, masukkan cous-cous
- cook until you get the desired consistency
- if your baby likes cheese, boleh campur jugak

senang je, kan?

8 comments:

yatipruzz said...

cous-cous tu ape kak?

kat atfal, derang panaskan balik ke food iman? sbb akak freeze kan sumer food dia kan, so time lunch depa panaskan ke?

ummi said...

cous-cous tu is a kind of adik beradik semolina/pasta. very fine grain. bila soak it'll double the size. kalau nak carik kat kedai, tengok kat geng2 pasta. kalau ganti ngan spaghetti pun buleh. macaroni pun buleh.

atfal? yep. diorang panaskan. err... bukan time lunch. iman ni perut dia 'celik' tak lama lepas mata dia celik so pepagi lg pengasuh dah kena buat.. ha ha.. takpe takpe. bayar mahal kan, biar berbaloi!! (ada nada-nada kejam di situ!).

eh, idlan punya nursery brp caj dia?

yatipruzz said...

idlan nyer rm230. tapi rasanye saye takleh ikut cara akak, freeze kan food tuh sbb derang tade microwave nak panas, kalo nak suruh depa panas atas stove, hmm cam tak terckp plak huhu

sbb tu la saye kena bgn msk every morning :p

ummi said...

yati, actually you can also heat-up and mix-up the night before or pepagi tu. nt kat nursery boleh microwave terus. i mean rather than having to do from step 1 kan. at least have the ingredient ready.

iman's rm300. tak masuk OT.
kakak's rm140 nursery. tak masuk OT. tadika dia pulak rm150. tak masuk **, **** dan *****.

wuhuuhuuu... nak bukak taska lah cam nih....

yatipruzz said...

Kak, nursery tade microwave huhu. saye takut basi bila sampai ke ptg tuh.

at one time i did feel like opening a nursery..join venture jom hehe...tp kena pegi kursus dulu la kak, bukannye senang..

Ella said...

ummi... seronok tgk ur passion in preparing iman's food... insyaAllah for my 3rd one nti nak rajin2lah masak... with ur blog as a reference ok lah kot kan...

ummi said...

hemm.. alahai. kami budak baru belajar. masa kakak i wasn't this obssesed. masak jugak tapi tak le se variety makanan Iman. hasilnya? iman mmg manja sakan dengan umminya. khasiat air tangan kot

mama_fynn said...

ummi,

cous-cous boleh bagi pada haqqeem..he is 8 mths ++