Wednesday, March 01, 2006

tomato cereal

category: babyfood

Semalam balik agak cepat. Dah janji dengan kakak nak ke kedai hijau (ekonsave) cari dc katun. Balik rumah, dia tengok cd tu, Iman, macam biasa main botol air. Nampak suasana ‘aman’, tak ada sesi bergaduh, mdh naik mandi, ummi ke dapur.


Cadangnya nak buat milidi goreng tapi mdh insisted on soup instead. Kakak, macam abahnya, suka sup. Malam tadi, dia makan sampai bertambah. Iman pulak makan potato bread seketul.

Hari ni Iman dibekalkan dengan TOMATO CEREAL. Senang sangat. Macam tak sampai hati nak share resepi. Tapi bubuh jugaklah yek.

Ingredients
- 6 tomatoes – cut into wedges
- rosemary
- rice cereal

Step-by-step
- Put tomatoes in a pan. Add water.
- Bring to a boil over high heat. Afterwhich, lower down heat and it simmer for about 10 minutes.
- You may opt to peel off the skin OR to keep it
- Blend into desired consistency
- At this point, kalau tak nak makan lagi, bolehlah dibekukan.
- If frozen, take a few cubes (I use 4), cairkan in a pan.
- Once cair, masukkan rosemary a bit
- Let it boil for a while then turn off heat.
- Add rice cereal slowly.
- Whisk to prevent berketul-ketul
- Once cool, ready to serve

Oh, an anonymous remarked. Mungkin the way I write/pen down my thoughts membuatkan orang salah faham. Forgive me for that. Bimbang orang lain pun salah faham, I’d like to stress that frozen food mesti dicairkan, pipping hot. Bila sejuk baru hidangkan. Jangan bagi frozen food straight away.

As for TOMATO CEREAL, takde gambo. Masa tengah masak tu baru teringat kamera tertinggal dalam kereta.

TIPS: to make homemade rice cereal, basuh beras and keringkan. Then kisarkan menjadi konsistensi yang dikehendaki. Bubur nasi lebih cepat dimasak. Tapi mesti ingat, don’t treat this like on-the-shelf rice cereal yang ‘just-add-water’ sbb this one masih belum dimasak so it needs to be cooked first. simpan dalam air-tight container.

5 comments:

mama_fynn said...

ummi, bubur nasi tu leh frozenkan ke?

ummi said...

mama_fynn, from my experience, boleh. masa nak reheat tu, just add a bit off water dan tutup periuk/pan, so senang skit nak lembutkan.

Anonymous said...

ummi..
kalau kite masak terus tomato n bubur tuh pastu frozen terus boleh tak.. sbb biasa nya saya masak bubur+ayam+carrot+corn or etc pastu blend n freeze kan..boleh kan cam tuh..

-mama afif-

Anonymous said...

eh satu lagik.. rosemary tu apa ek..eii best nyer nak try resepi2 ummi nih.. applesauce dah try.. lepas nih nak try creamy corn n tomato cereal plak..hehe..

-mama afif-

ummi said...

mama-afif, boleh. i did so also. rosemary tu is a kind of herbs. omputih punya so dapat yang kering je lah. ada jual kat supermarket. ummi beli cap mccormic. cap lain pun ada gak.

(senyum) thanks. ummi tau 'kesengsaraan'ibu bekerja ni. kalau boleh biarlah anak2 kita makan hasil tangan kita kan. so, sekadar berkongsi pengalaman. dapat pahala jugak kan!