Saturday, May 13, 2006

cokkodok kentang

Category - food for all

selain menyimpan barang-barang yang tak digunakan untuk sementara waktu seperti babygym iman atau mainan yang harus disorokkan sementara seperti play-doh kakak, stor kami juga tempat menyimpan stok susu iman (almaklumkan, member tu hisap susu sampai 8 tin sebulan.. mana muat nak letak dalam kabinet kami yang sememangnya sedia comel) dan juga bawang2 dan ubi2.


sneak-peek at our little store-room. for convenience-sake, it is
advisable to invest in storage-system. in our case, we install shelves.
for little things, we have drawers to accomodate the mess.

petang tadi melawat stor. sebenarnya almost everday kami keluar masuk stor, untuk ambil kain lap dapur, untuk ambik beg plastik bekas sampah dan sebagainya. tapi petang tadi baru perasan ada 4 biji potato yang dah membiak. rasa nak cuba tanam, tapi apakan daya pasu masih belum berisi tanah. nak tak nak, korbankan saja. bukan korban dalam tong sampah, tapi korbankan jadik cokkodok.

kakak dan iman suka. berulang-ulang ambik. mula2 disuap abah. kemudian ummi. kemudian si kakak ambik dan makan sendiri. i think it's a good diversion from the usual cokkodok pisang or 'jjempuk udang' or 'jjempuk sutong'.

so, here goes the recipe

ingredients
- potatoes
- carrot
- daun sup
- tepung gandum
- garam

step-by-step
- rebus potatoes dan carrot hingga lembut.
- bila agak sejuk, lenyek hingga hacur.
- masukkan daun sup yang dihiris halus
- masukkan garam
- masukkan tepung
- gaul rata
- golekkan menjadi bentuk yang dikehendaki. in between a few 'goleks', sapu minyak pada tangan supaya tak melekat antara satu sama lain.
- goreng hingga kekuningan.


i have yet to try any recipe in
any of these books

our little lab where we
experiment recipes

5 comments:

Syikin said...

sukanya tgk dapur ummi...yang best tu kiri kanan kat dinding tu ada rak utk letak bahan2 masakan.

ummi said...

syikin,
tips: kalau dapur sempit, like mine, eloklah buat railing and gantung rack so we can free the tabletop a bit.

same thing i did with bathroom. guna railing. more flexi i think. kalau bertambah barang, just add rack.

Anonymous said...

ummi..

nak tanya..
ummi nyer brand dapur ngan hood tuh apa..berkenan la tgk..brape harga kalau boleh nak tanya..sbb sekarang tgh survey kitchen.. nak wat kithen cabinet ngan dapur sekali..thanks..

-mama afif-

ummi said...

mama-afif - rinnai. stove mahal skit (by my standard lah), around 1k-1.4k kalau tak silap. automatik stop gas kalau flame terpadam. hood dalam 400. based on my experience, kalau ada ongkos banyak, elok beli hood yang ventilate (asap keluar terus) and yang self clean (cap pacific kot?). takyah susah-susah bukak dan cuci.

off topic. for convenience, kabinet tu opt for pull-puts, rotating basket ke, tall larder ke. senang nak ambik barang. nanti ummi post gambar. ummi ada buat sikit2 gitu. mmg memudahkan.

Anonymous said...

ohh...
ermm.. so stovee n hood je dlm almost 2k la ekk.. ermm kena simpan duit lagi la nampak nyer..
hehe..
kitchen cabinet plak dlm brape yer?.. ade tak site2 yg ok utk nak survey..
nak wat kithen cabinet nak kena betul2 puas hati..nanti nyesal kalau tak meet the requirement kan.. :) anyway thanks ummi for the info..

-mama afif-