Wednesday, May 24, 2006

tips

Category - tips

hari ni bukan nak post recipe. belum berkesempatan nak cuba resepi baru. mungkin the next one will be chili con carne. kami dah try beberapa kali and found it easy and tasty. for those yang wonder, chili con carne ni macam yang kita makan dengan A&W hotdog. the first time i came acrcoss the recipe, i was wondering, apa benda lah chili con carne ni.

anyway.

sharing few tips with you all today. tips simple2 je which maybe you all dah tau pun. tapi mungkin ada yang tak tau kan.

1. tho i prefer shop for barang2 basah kat pasar, at times i have to shop at places like carrefour or tesco. kalau kat pasar tu, nak beli daun sup/daun bawang, boleh main mintak nak 50c ke, rm1 ke. kalau kat hypermart ni, dah siap dibundle2 kan. and selalunya banyak (by my standard lah sbb kami cuma berempat, 2 dewasa 2 kanak). so bagi mengelakkan jadi layu, kering dan last2 masuk tong sampah, here's what i do. basahkan suratkhabar. basahkan daun sup/daun bawang (jgn sampai menakung air pulak yek, cukup sekadar renjis renjis dipilis jek). then wrap daun2 tu dengan suratkhabar lembap tadi. pastu masukkan dalam plastik bag dan simpan dalam fridge. i keep them up to 2 weeks, masih elok lagi.



2. for those yang nak pindah rumah baru, renovate rumah, menghias rumah, here's one simple tip. syikin commented in my last post pasal racks which i hang kat railing untuk letak sos2, rempah2 whatnots. it is good for those rumah yang dapurnya kecik. like mine. we dont have much space for working area (dapur = working area+storage area+cooking area) so kami pasang railing kat dinding. beli rak dan letakkan barang dalam rak tu. gantung kat railing. so, tabletop dapatlah di freekan sikit, making space for working area. kalau rak tak cukup, boleh tambah lagi selagi railing permits. kalau tak muat jugak, kena pecahkan dinding dan besarkan dapur! i wish one day i can have a dapur cam nigella. siap ada bilik kecik tpt dia letak barang2 masakan yang kering.

3. as for stove, kalau ada ongkos, opt for yang ada automatik tutup gas if api padam. sekarang ni selalu ribut, tak perasan api terpadam especially kalau masak stail simmer (api kecik). one more thing, do opt for yang ada starter guna battery. ada yang guna letrik. ada yang ada dua2. mine have both tp kami guna battery. kalau blackout, still boleh pasang dapur.

11 comments:

Syikin said...

ha tip bungkus sayur tu nak gunalah :)

ummi said...

i use that for daun sup & daun bawang since selalunya still ada akar time beli tu. for sawi, usually potong siap2 then masukkan dalam beg plastik and ikat loosely. bila nak guna just basuh and masak. kalau setakat seminggu tu, insyaAllah it can survive lah.

yatipruzz said...

saye ade dgr satu lg tips utk daun bwg/sup ni...simpan dlm bekas plastik/tupperware..bekas transparent pon ok...kwn kata tahan lama..tp saye taknah try hehe

Anonymous said...

What a great site
online craps Lexus vivid chenille sofa sectionals Air american canada express mile

Anonymous said...

Very nice site! » » »

Anonymous said...

Thanks , I've just been looking for information approximately this subject for ages and yours is the best I've came upon till now.
But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the source?


Here is my site :: Roland Garros

Anonymous said...

Rіght аway I аm ready to dо
my breaκfаst, ωhen having my bгеakfast coming уet
agаin to read addіtionаl nеωs.


Also vіsit mу ωеb-site .
.. disque ssd

Anonymous said...

Awesome article.

My website ... maquillage yeux

Anonymous said...

Hi, Neat post. There's an issue along with your web site in internet explorer, would test this? IE nonetheless is the marketplace chief and a huge element of other folks will omit your wonderful writing because of this problem.

Take a look at my website :: maquillage pas cher

Anonymous said...

Having read this I thought it was rather enlightening.

I appreciate you taking the time and effort
to put this article together. I once again find myself spending a lot
of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!



Feel free to surf to my site :: voyance Gratuite

Anonymous said...

Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I
came to check it out. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers!
Great blog and terrific design and style.

My web page; voyance gratuite