Wednesday, May 31, 2006

pan-fried fish fillet w lemon sauce

Kategory - food for all




Note:
HUTANG RESEPI CHILI CON CARNE
HUTANG RESEPI BLACKPEPPER STEAK
HUTANG GAMBAR DAPUR DENGAN mama-afif

Alhamdulillah.

Selamat memasak ikan malam semalam. Ikan yang ditinggalkan (TERtinggal sebenarnya) atas sinki masih ada hawa-hawa sejuk masa kami balik. Kasi rendam dalam air campuran limau nipis sikit, buang hanyir.

Memula ummi nak memasak. Tapi washing-machine dah siap berputar masa sampai rumah. Nak kena sidai pulak. Last-last mdh yang masak. Ummi sidai kain. Dan basuh pinggan. Dan makan.

Resepinya?
Senang aje.
Eh, apa nama hidangannya?
PAN FRIED FISH FILLET with LEMON SAUCE.

Here goes….
Untuk IKAN
- Fish fillet. Kat supermarket ada jual fillet dory but semalam kami try ikan siakap. Kasi buang tulang kat tetengah tu dan cabut tulang kat bahagian perut.
- Garam

+ Keringkan fish fillet.
+ Tabur garam.
+ Letak minyak sikit atas pan supaya tak melekat, then pan-grill kejap. Api sederhana. One side 6 minutes. Do not attempt to balikkan sebelum bahagian tu masak. If not nanti abis berderai sbb masih melekat kat pan.

Untuk LEMON SAUCE
- Butter
- Lemon juice
- Chicken cube/stock
- Tepung jagung
- Daun sup – hiris halus
- Rosemary
- Oregano

+ Heat butter in a small pan.
+ Add water. Bring to a boil. Preferably guna chicken stock.
+ Add a bit of chicken cube (kalau guna air – kalau chicken stock tak yah bubuh dah)
+ Add tepung jagung (bancuh dulu dengan air yek)
+ Add a bit of sugar
+ Simmer for 1 or 2 minutes.
+ Tutup api.
+ Masukkan daun sup, rosemary dan oregano. Mix well.

Untuk ACCOMPANIMENT
- Boleh guna apa-apa vege yang sesuai.
- Last night was french bean (kacang buncis) and carrot.
- Celur dalam air menggelegak yang dicampur sedikit minyak dan garam. Bila masak, tapiskan. Barulah sayur nampak ‘seksi’ (sbb ada kilat2 minyak tu)
- Celur dalam 3-4 minit saja. Kalau tak abis lembik nanti.

Caution – agak tak berapa mengenyangkan sbb tak ada karbo....


close-up ikan


2 comments:

Anonymous said...

bila masuk lemon juice?

Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. film editing schools