Thursday, January 18, 2007

Nasi Dagang & Gulai Ikan Tongkol

Nota ~ bukan hasil masakan kami. Ni dibeli di pasar malam semalam

Balik Raya Haji baru-baru ni, MIL buat Nasi Dagang. Katanya mdh yang nak makan. Bila saya tanya mdh, dia kata takde pun dia berhajat gitu. Anyway, dah terlanjur membuat tu, saya salin resepinya. It comes in 2, one part untuk gulainya, the other untuk nasinya. Sebenarnya ada acar tapi masa tu kami tak buat.

Nota:
:: Do you know ikan aya/tongkol comes in at least 2 types? One is all-black body, the other is grey-black (aya kurik, as the trengganuspeak goes). Opt for all-black. The flesh is more tender and tastes better.

:: Do you know ikan kerisi (ikan uji rashid) also comes in at least 2 types? One is all white-orange while the other has a yellow-stripe that goes from the body right up almost to its tail. Choose the one without. One with the stripe has harder flesh.

Back to our recipe..

1. GULAI IKAN AYA
Bahan-bahan
1. Ikan aya hitam – 1-2 ekor (cut into big chunks and ‘mati air’)

2. Rempah gulai - 1 1/5 senduk
3. Bawang kisar – 5 senduk (aiseh, this one is available in abundant back in Tgg, kat KL tak sure nak cari kat mana, nanti kalau saya balik kampung boleh order)
4. Cili boh – 3 senduk
5. Halia+kunyit+lengkuas (kisar)
6. Nnesang kerek – ¼ kerek
7. Santan – 750 ml
8. Asam keeping

Cara-cara
- Panaskan minyak dalam periuk
- Tumis bahan 2-6 hinga wangi dan pecah minyak
- Masukkan asam keping.
- Masukkan air, biarkan mereneh.
- Masukkan santau, biarkan mendidih.
- Masukkan ikan.
- Didihkan hingga masak.
*Lepas dimatikan api, boleh masukkan cili padi. Tak perlu potong. Whole cili padi.


NASI DAGANG
Bahan-bahan
1. 12 pot beras biasa
2. 1 pot beras pulut
(1&2 dicampur dan direndam semalaman atau 6 jam, kemudian basuh dan toskan)
3. Santan – campurkan dengan sedikit garam dan gula pasir
4. Halba
5. Halia – hiris halus (matchstick)
6. Bawang merah – hiris halus

Cara-cara
- Kukuskan beras selama 45 minit - 1 jam. Lapik kukusan dengan daun pisang supaya beras tak jatuh masuk dalam air kukusan)
- Angkat dan gaul rata. Tambah sedikit air dan gaul lagi.
- Kukus lagi selama 45 minit – 1 jam
- Angkat dan gaul sekali lagi
- Masukkan santan. Gaul rata
- Masukkan halba, halia dan bawang merah (ramas-ramas sikit waktu nak tabor tu). Gaul sebati
- Sedia untuk dihidangkan
*Lepas masuk santan, nasi tak dikukus lagi. Tak sesuai kalau nak simpan lama-lama, takut basi.

IKAN MATI AIR
Rebus ikan dengan halia, lengkuas, asam keeping, garam dan sedikit nnesang kerek hingga masak.
Kalau goreng pun sodapp. Atau buat sambal berlada makan dengan nasi lemak. Perghh.. kalau mak mertua saya masak, suami saya mesti makan banyak. Dia mesti refer, sambal nasi lemak mi. I have a lot to live up to, don’t you think?



4 comments:

yatipruzz said...

ohhhh kak tie..apekah itu nnesang kerek? hehehe. Saya ngan husband suke nasi dagang, mak saya pandai msk, tapi saya taknah sibuk nak mintak resepi (dasar pemalas kan :p)Saya igt beli beras nasi dagang kat kelantan, hampir 2 thn kot simpan dlm fridge.

btw tq for uploading ur curtain pics!

ummi said...

yati ~ alaaa... gula yang bulat nipis tu. org pahang kata nisan. gula kelapa. kalau MIL masak, akak kena dok dekat2 sbb kang dia main campak2 je bahan2. tapi dia suka kalau akak menyibuk kat dapur. ye lah, yang nak makan pun anak kesayangan dia tu.

yatipruzz said...

o0o0 ok i call it gula nisan hehe

Anonymous said...

wah...masauk kan santau biarkan mendidih <--- takut lah nak cuba resepi ni! hehe