Saturday, August 22, 2009

Ayam Goreng Pedas


Bibik ku tak makan ikan. Kurang gemar. Kami pulak suka makan ikan. Kena jugaklah stock-up fridge dengan ayam dan daging. Untuk dia, saya siapkan Ayam Goreng Pedas. Ini pun resepi mudah.

Bahan-bahan
1. 3 keping dada ayam - potong kecil, basuh dah toskan. Perapkan bersama-sama sedikit garam dan kunyit selama 10 minit.
2. 3 suduB bawang kisar
3. 2 suduB cili boh
4. Gula
5. Garam
6. Asam keping

Cara-cara
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
- Gorengkan ayam di atas api sederhana hingga 1/2 masak.
- Angkat ayam dan ketepikan.
- Kurangkan minyak. Tinggalkan kuantiti yang sesuai untuk menumis.
- Tumis bawang kisar hingga wangi.
- Masukkan pula cili boh. Masukkan sedikit gula. Tumis hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan sedikit air dan garam. Biar mendidih.
- Masukkan ayam dan asam keping. Tutup kuali.
- Didihkan hingga ayam masak dan kuahnya pekat.
- Ready to serve!


No comments: