Friday, August 07, 2009

Lunch Hari Ini - Pucuk Kacang Stir Fry


First time masak ni. I bought just a bit of it knowing that orang lain tak makan sayur sangat. It is sold for RM6.00++ for a kg. Adik beradik taugeh and from the label, I got to know this is pucuk kacang. Kacang apa, I don't know lah.

Bahan-bahan
1. Pucuk kacang - basuh dan toskan
2. Cendawan enoki (saja suka-suka tambah) - lerai-leraikan, basuh dan toskan
3. Tauhu soya - hiris nipis atau dadukan. Saya hiriskan
4. Sos tiram
5. Bawang putih - lenyekkan

Cara-cara
- Panaskan sedikit minyak
- Tumis bawang putih hingga wangi
- Masukkan tauhu. Goreng sebentar.
- Masukkan pucuk kacang dan cendawan enoki.
- Goreng dengan api kuat sambil sentiasa mengacau.
- Masukkan sedikit sos tiram. Tambah sedikit air jika perlu.
- Angkat dan hidangkan panas-panas.

3 comments:

ummi said...

tst

Farra said...

saya salu masak sayur ni..mmg sedap..

ummi said...

farra ~ kan. sedap dan mudah (dan murah jua!)